Appels en peren in de cloud

Alle partners zetten flink in op de cloud en dat vind de pers natuurlijk prachtig. Veel aandacht dus voor deze race. En omdat e-office zowel IBM, Microsoft als Google doet, krijgen wij hier veel vragen over. En vooral over de overeenkomsten en verschillen.

Overeenkomsten: mail, agenda, instant messaging, meetings, documenten delen, mobile support, allemaal in een suite die bij allemaal heel weinig kost. Echt meer met minder. Voor allemaal qua kosten een goeie reden dus om snel de overstap te maken.

Verschillen: Google is 100% webbased, Microsoft is vrijwel identieke producten in de cloud als On Premise en IBM tenslotte voegt gastgebruik toe aan de enterprise equivalenten.

De belangrijkste overeenkomst is nog wel: het zijn allemaal prima oplossingen om goed samen te werken. Meer met minder: veel functionaliteit voor weinig. De complete Google suite voor € 3.33 per user per maand, de volledige BPOS van Microsoft voor € 8.52 per user per maand, maar voor wie al Sofware Assurance heeft is het € 4.20, de light variant zelfs maar € 2.55. Als het alleen om de mail te doen is heeft IBM de LotusLive iNotes van 25 GB per user voor maar € 2.81 per user per maand. Volgens de Gone Google campagne bespaar je met 100 medewerkers al € 25.000 per jaar. Veel he!?

Google is anders, eigenwijs ook. Zo zie je in Google Apps dat alle functies naar de inbox toe worden gebracht, waar LotusLive en BPOS de gebruikers juist uit de inbox proberen te bevrijden. En waar LotusLive Meetings en LiveMeeting Online een traditionele presentatie ondersteunen, biedt Google Apps met live view in Google Presentation een andere benadering. Google Wave zet het hele samenwerken in de versnelling, die is voor de zakelijke klanten nu ook beschikbaar via Google Labs.

Google Docs tenslotte geeft iedereen die Office gewend is, de bijzondere ervaring dat alles real-time is. Geen versies meer, maar altijd gelijktijdig samenwerken. Dat geeft veel productiviteitswinst!

Waar Google een switch aanmoedigd, scoort Microsoft met goeie conversie mits de uitgangspositie Exchange 2003 of hoger is.

Microsoft heeft vooralsnog het veiligste en makkelijkste pad om over te stappen naar de cloud. En legt ook wel makkelijk uit, omdat de producten nagenoeg hetzelfde zijn als On Premise. IBM maakt het verwarrend door Lotus iNotes en LotusLive iNotes, maar ook Lotus Connections en LotusLive Connections bijna hetzelfde te noemen maar toch verschillende functionaliteit. En Google is de grote accelerator van de consumerisation van IT en heeft er ook de meeste profijt van. “Dat gebruik ik thuis ook” heeft tenslotte Microsoft ook groot gemaakt!

Advertisements
This entry was posted in nederlands and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s