“Servers in de lucht brengen, in de cloud”

Uit: TechNet Magazine nummer 4, oktober 2010, p. 75/76. Door Jorn Bijnsdorp.

Windows uit het stopcontact

Mail in de cloud wint snel aan populariteit. Maar hoe zit het met de rest? Azure neemt voor ontwikkelaars de zorg weg hoe schaalbaarheid, storage, netwerk en patches moeten worden geregeld. En er is meer: naast SaaS en PaaS omvat Cloud Computing ook Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Met de laatste vorm kunnen we een server ergens in de cloud inrichten en gebruiken naar eigen inzicht. Wij gingen op zoek naar een geschikte oplossing om een Microsoft SharePoint Server 2010 ontwikkelomgeving in de cloud af te nemen.

Al vroeg in het bèta programma van Microsoft SharePoint Server 2010 zagen we dat er stevige hardware noodzakelijk was voor een geschikte ontwikkelomgeving. Een dergelijke server was niet voorhanden, toch wilden we snel van start. Geschikte nieuwe hardware is natuurlijk volop te koop of te huur, maar de belofte van cloud computing om per uur af te rekenen lonkte.

Amazon EC2
Als eerste klopten we aan bij Amazon Elastic Compute Cloud (EC2). In een kleine vier minuten was een nieuwe server met Microsoft Windows 2008 R2 64-bit paraat. Gepatched tot het laatste service en security niveau en voorzien van Microsoft Internet Information Server 7 en Microsoft SQL Server 2008. Snel beschikbare infrastructuur dus. En per uur af te rekenen. De basis zou op € 650 euro per maand uitkomen: 8 core 2.45 GHz en 7 GB geheugen. Door de server geen 24×7 te laten draaien, maar de beschikbaarheid te beperken tot werktijd zou de prijs per maand zakken met 50 procent. We namen dus 10×5 af. In het geval van een Microsoft SharePoint Server 2010 ontwikkelomgeving bleek dit helaas slechts theorie. Tijdelijk uitzetten maakt dat de server herstart met een nieuw IP-adres en een nieuwe naam. Dat is voor dit doel funest. In de cloud is hardware natuurlijk virtueel. Opnieuw opstarten bij Amazon EC2 is alsof er nieuwe hardware wordt ingezet, terwijl de componenten Sharepoint, SQL en Active Directory allemaal dezelfde namen en nummers moeten houden.

Verizon Business
De ene cloud-server is dus de andere niet. Een pilot met de Computing-as-a-Service offering van Verizon Business gaf meer vertrouwen voor het Windows platform omdat ze ook Windows kunnen beheren en bovendien als optie Microsoft SQL Server 2008 end-to-end gemanaged kunnen leveren. Dus ook hier zijn we een proef gestart. Zelf geen patches hoeven te installeren klinkt natuurlijk best interessant, maar voor een Microsoft SharePoint Server 2010 ontwikkelomgeving blijkt ook hier dat niet alles zo handig is als het lijkt. Om Windows te kunnen beheren, was de Active Directory namelijk door de leverancier ingericht op beheer van hun kant. En om met Microsoft SharePoint Server 2010 aan de slag te kunnen, hadden we nu juist een Domain Controller in eigen beheer nodig. Nog iets om op te letten dus.

Snel, secuur en efficiënt
Intussen hadden we in onze private cloud al wat stappen gezet. Met veel ontwikkelaars in huis die al heel lang intensief met Microsoft SharePoint Server 2007 werken, was er uit vakmatige nieuwsgierigheid veel enthousiasme om zelf in een vroeg stadium met Microsoft SharePoint Server 2010 aan de slag te gaan. Als iedereen SharePoint op zijn eigen laptop gaat uitproberen, neemt niet alleen de vraag toe naar een grote en zwaardere laptop, maar gaat er ook veel tijd verloren aan het inrichten en onderhouden van een persoonlijke testomgeving. Door SharePoint op een gevirtualiseerde server centraal in te richten, halen we deze taak weg bij alle individuele ontwikkelaars en brengen we het inrichten en onderhouden onder bij één beheerder. Die kan dit werk snel, secuur en efficiënter doen. Inrichten is geen makkelijke zaak. Een stappenplan bleek al gauw 167 stappen te omvatten. Het uitvoeren van de installatie konden we terugbrengen tot enkele uren, door hier en daar wat scripting toe te passen. Het automatiseren van de installatie is een belangrijke stap om de snelheid en fl exibiliteit van de server in de cloud optimaal te benutten.

Dure grap
Door de ontwikkelomgeving in de cloud te draaien kunnen we nu makkelijker en meer snapshots maken. Op een lokale laptop was dat ook nog wel mogelijk, maar daar schiet de opslagruimte snel tekort. Ook het overdragen van een omgeving van de ene ontwikkelaar naar de ander is snel en eenvoudig geworden. De centrale plek, de opslagruimte en de flexibiliteit in overdracht van werk zijn voorbeelden van spin-offs van deze nieuwe manier van werken. Daar was het aanvankelijk allemaal niet om begonnen, maar nu we over deze mogelijkheden beschikken, willen we uiteraard niet meer terug. Of het nu private of public is; hetontwikkelen in de cloud biedt veel voordelen. Het voordeel van een public-cloud boven een private-cloud is vooral dat er een grote vrijheid in hardware is. Deze ontwikkelingen op dit terrein gaan zo hard dat, met een reële afschrijftermijn, de kosten om het allemaal zelf te kopen en te doen flink kunnen oplopen. En waar ontwikkelcapaciteit nog enigszins planbaar is, wordt het zelf hebben of opbouwen van expertise voor het operationeel houden van een on-premise private cloud een dure grap.

Alleen de lusten
Een server in de cloud, ofwel “Windows uit het stopcontact”, spreekt aan omdat het wel de lusten maar niet de lasten geeft. Dus wel alle rechten en vrijheid om alles te doen en aan te passen, maar niet hoeven wachten op de levertermijn van de hardware-leverancier en op de inrichting en oplevering van de hardware en daarna belast te worden met het plannen de storage, en de backup van die storage te regelen. Maar goed beschouwd hoort een server in de cloud onderaan in het rijtje van mate waarin u wordt ontzorgd: BPOS ontzorgt het meest, daarna Azure en tot slot een server in de cloud. Wel is een server in de cloud in veel situaties toepasbaar en biedt ook deze vorm belangrijke voordelen van Cloud Computing.

Jorn Bijnsdorp is directeur bij e-office en verantwoordelijk voor services. Naast een passie voor Cloud Computing houdt hij van zeilen.

Advertisements
This entry was posted in nederlands and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s