Eenvoudig duurzaam? Warme trui!

Vandaag is warme truiendag: trek een warme trui aan en zet de verwarming lager. Per graad 6% energiebesparing en 6% minder CO2 uitstoot. Dat vind ik nou mooi: het kost je niks en het levert meetbaar wat op. Verder helaas een tip die niet aan mij is besteed. Ik werk in een open kantoor en dus kunnen we de verwarming alleen lager zetten als iedereen mee doet. En nu kan ik mijn werk overal doen, dus ik kan ook vanuit huis gaan werken, maar als ik naar kantoor kom kan de verwarming thuis nog lager. Wel prettig dat het meetbaar is, dat het niks kost en dat het zo eenvoudig is. Helaas geldt dat niet voor bijna alle andere adviezen om duurzaam te doen. Behalve dan duurzame pasta, mijn favoriet: zodra het water gekookt heeft en de pasta in het water gaat kan ie uit. Scheelt niet alleen energie, maar ook een vies fornuis. Of kookt die pan nooit over bij jou?

Nee, de meeste stappen die ik sinds mijn doelstelling uit 2009 heb gezet om ‘carbon neutral’ te willen leven zijn veel ingewikkelder. Zonnepanelen bijvoorbeeld. Je kunt je er eindeloos op orienteren, want er zijn meer dan 500 soorten. En als je eraan gaat rekenen houd het helemaal nooit op. Want wat is de terugverdientijd en hoe kun je dat nog verder optimaliseren? Zo kom je dus nooit tot actie. De doorbraak gaf voor mij een trotse bezitter die kritisch vroeg: “Bereken je ook de terugverdientijd van een paar schoenen?”. Zijn motto was daar het beste op terug te voeren: “Als je het leuk vind, moet je het gewoon doen!”. Zo gezegd, zo gedaan.

Het delen van ervaringen geeft vaak de doorbraak. Zo heb ik regelmatig aanspraak als ik ergens mijn volledig electrische auto parkeer. Mensen willen dan weten hoe dat moet met opladen en hoe ver je komt. Nou moet ik zeggen dat daar ook wel de meest belangrijke informatie zit: met een BMW i3 kom je volgens het boekje 150 km ver op een volle accu. Deze wintermaanden geeft de meter echter maar 90 km aan. Maar met een steeds dichter netwerk van snelladers laad je onderweg in 20 minuten je accu weer op. Ik rij er nu bijna acht maanden in en ben het wel gewend. Het vergt iets meer voorbereiding, maar vooral het thuisladen is de echte oplossing: het vergt maar 10 seconden. Parkeren, stekker erin en naar binnen gaan. Alleen als je erop gaat staan wachten duurt het lang.

Kijk, en dat zijn dus die ervaringen die maken of je een stap nou wel of niet moet zetten. Deel je ervaringen of nog beter: vraag de mensen om je heen naar ervaringen. Dat werkt!

Advertisements
This entry was posted in nederlands. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s